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Antibiotic resistance profiling of 'Enterococcus faecium' recovered from retail chicken meat from Lahore, Pakistan

Retail chicken can be a source of Enterococcus faecium. The meat gets contaminated at the time of slaughtering. Resistant bacteria may transfer to humans through the food chain and cause various infectious diseases including urinary tract infection, bacteremia, endocarditis, meningitis, and intra-ab...

Verfasser: Habib, Amina
Sheikh, Ali Ahmad
Akhtar, Fareeha
Shehzad, Waseem
Muhammad, Javed
Towakal, Farhan
Yasmin, Saba
Ullah, M. Kaleem
Nahid, Fouzia
Waqar, Ahmed Bilal
Ullah, Sajjad
König, Simone
Aziz, Shahid
Dokumenttypen:Artikel
Medientypen:Text
Erscheinungsdatum:2023
Publikation in MIAMI:13.04.2023
Datum der letzten Änderung:13.04.2023
Quelle:Mercator Journal of Biomolecular Analysis, 7 (2023) 1, S. 1-7
Angaben zur Ausgabe:[Electronic ed.]
Schlagwörter:Antibiotic resistance; chicken meat; Enterococcus faecium; gram positive bacteria; vancomycin Antibiotikaresistenz; Hühnerfleisch; Enterococcus faecium; gram positive Bakterien; Vancomycin
Fachgebiet (DDC):572: Biochemie
Lizenz:CC BY-SA 3.0 DE
Sprache:English
Format:PDF-Dokument
URN:urn:nbn:de:hbz:6-70069558851
Weitere Identifikatoren:DOI: 10.17879/70069559827
Permalink:https://nbn-resolving.de/urn:nbn:de:hbz:6-70069558851
Onlinezugriff:mercator_journal_2023_7_1_1-7.pdf

Retail chicken can be a source of Enterococcus faecium. The meat gets contaminated at the time of slaughtering. Resistant bacteria may transfer to humans through the food chain and cause various infectious diseases including urinary tract infection, bacteremia, endocarditis, meningitis, and intra-abdominal infections. In the present study, the prevalence of E. faecium recovered from 43 retail chicken meat samples collected in Lahore, Pakistan, was determined. Antibiotic susceptibility profiling was performed to measure the resistance pattern of bacteria against various antibacterial drugs. More than two thirds of all samples (30/43, 69.8%) were positive for E. faecium. The isolates showed high resistance rates to ampicillin, tetracycline, and erythromycin, with lower rates of resistance to ciprofloxacin, chloramphenicol, rifampicin, vancomycin, teicoplanin, and doxycycline. Notably, none of the isolates were resistant to fosfomycin. In conclusion, retail chicken is often the carrier of antibiotic resistant E. faecium and could transfer resistance to human pathogens. These findings emphasize the need for infection control measures to prevent the spread of antibiotic-resistant bacteria as well as for the proper and not excessive use of antibiotics.

Hühnerfleisch kann eine Quelle von Enterococcus faecium sein. Das Fleisch wird während des Schlachtens kontaminiert. Resistente Bakterien können durch die Nahrungskette zum Menschen gelangen und verschiedene Infektionskrankheiten einschließlich Harnwegsinfektionen, Bakteriämie, Endokarditis, Meningitis, und intra-abdominale Infektionen verursachen. In der vorliegenden Studie wurde das Vorkommen von E. faecium in 43 Hühnerfleischproben bestimmt, die in Lahore, Pakistan, gekauft wurden. Die Empfindlichkeit gegen verschiedene Antibiotika wurde gemessen. Mehr als zwei Drittel aller Proben (30/43, 69.8%) waren positive für E. faecium. Die Isolate zeigten eine hohe Resistenz gegen Ampicillin, Tetracyclin und Erythromycin mit geringeren Werten gegen Ciprofloxacin, Chloramphenicol, Rifampicin, Vancomycin, Teicoplanin und Doxycycline. Interessanterweise war keines der Isolate resistent gegen Fosfomycin. Zusammenfassend ist Hühnerfleisch oft der Träger Antibiotika-resistenten E. faeciums und könnte die Resistenz auf menschliche Pathogene übertragen. Die Ergebnisse unterstreichen den Bedarf nach Maßnahmen zur Infektionskontrolle, um die weitere Verbreitung Antibiotika-resistenter Bakterien zu vermeiden, sowie nach einer angemessenen, nicht maßlosen Anwendung von Antibiotika.